Madárinfluenzával kapcsolatos szállítási korlátozások

Egyre nagyobb méreteket ölt a madárinfluenza, és mostanra már Magyarországon is több megyében megjelent a szörnyű vírus. Éppen ezért kulcsfontosságúvá vált, hogy ne csak a magyar baromfitartók, de a vágóhíd-tulajdonosok is pontosan tisztában legyenek azzal, mik a teendőik. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a különböző szállítási korlátozásokról, illetve, hogyan kell kezelni az egyes gazdaságokból érkező baromfi-szállítmányokat. 

A közelmúltban Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), majd pár nappal később, egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is a fertőzés jelenlétét igazolta a hatóság laboratóriuma. A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni, Európában azonban ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudniuk a vágóhíd-tulajdonosoknak a betegségről, illetve, hogyan kell kezelniük az egyes gazdaságokból érkező baromfi-szállítmányokat. 

Hogyan bizonyosodhatnak meg a magyar vágóhíd-tulajdonosok arról, hogy a beérkezett szállítmány mentes vagy fertőzött gazdaságból érkezett-e?

A szállítmányt minden esetben a belföldi szállításoknál kötelező állategészségügyi bizonyítvány kíséri. A zárlati területről érkező szállítmány esetében ezen a bizonyítványon egyéb adatokat is feltűntetnek, – pl. madárinfluenza vizsgálati eredmény – amelyből a vágóhíd meggyőződhet arról, hogy a baromfi biztonságos helyről származik. Ha egy vágóhíd korlátozás alatt álló területről származó baromfit készül levágni, ez irányú kérelmét be kell terjesztenie a területileg illetékes állategészségügyi hatósághoz, és annak támogatása esetén az Országos Járványvédelmi Központ vezetője kijelölheti a kérelmező vágóhidat a vágásra.

Mi a teendő, ha a védőkörzeten és a megfigyelési körzeten belül szállítási korlátozások vannak érvényben, mégis egy védőkörzetből érkezett baromfiszállítmány a vágóhíd-tulajdonoshoz? Be lehet fogadni az árut?

A befogadás előfeltétele, hogy a vágóhíd rendelkezzen az Országos Járványvédelmi Központ vezetője által kiadott engedéllyel korlátozás alatt lévő területekről származó baromfi vágására. Bizonyos szállításokra az illetékes Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága egyedi engedélyt adhat ki, amely különféle vizsgálatokhoz, illetve egyéb feltételekhez kötött.

Aggódhatnak a magyar baromfitartók: ezeket a korlátozásokat bárkinél bevezethetik

A magánszemélyek és a gazdaságok is rosszul járnak, ha lecsap a gyilkos kór.

A szállításról szóló engedély a szállítmányt kísérő papírok között szerepel. Ha másik megyébe történik a szállítás, az engedély megadásáról az illetékes Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága értesíti a fogadó megye hatóságát is, illetve a vágóhídnak rendelkezni kell a fogadó megye állategészségügyi hatóságának befogadó nyilatkozatával is.

Forrás: AGRARSZEKTOR.HU 2020. február 11.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük