Mi okozza a madárinfluenzát?

A madárinfluenza vírusa az Orthomyxo vírusok családjába tartozik, azon belül is az A típusba. A madárinfluenza vírustörzsek megbetegítő képességük alapján két nagy csoportba (alacsony és magas patogenitású) sorolhatóak.

A vírus, hasonlóan a többi influenzavírushoz, genetikailag változékony, a felületén lévő fehérjekomponensek (H és N antigének) különböző módon variálódhatnak, a legerősebb megbetegítő képessége a H5 és H7 altípusoknak van. A tünetek sokfélesége, bizonyos esetekben jellegtelensége miatt a betegség megállapításához speciális, a vírust vagy annak töredékeit kimutató laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

Veszélyes-e az emberre?

A jelenlegi madárinfluenza járvány (H5N8) kitörése óta ezzel összefüggésbe hozható emberi megbetegedés Európában eddig nem fordult elő. A megelőzés hatékony módszere a fertőzésre gyanús madarakkal való közvetlen érintkezés kerülése, illetve a baromfitelepen dolgozónak ajánlott orrot és szájat takaró maszk, védőszemüveg használata azokban a gazdaságokban, ahol a betegség előfordulása gyanítható. Továbbá fokozottan figyelni kell a személyi higiéniára, kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni. Európában azonban ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. 

Forrás: NÉBIH, Magyarország

A madárinfluenza jellemzői

 • Napokig fertőz, ürülékben hetekig aktív marad.
 • A hideg időjárás nem pusztítja el a vírust.
 • A vírus a fertőzött állatok ürülékében, a tollukon, a légcsövükben található.
 • Így a fertőzés legtöbbször az ürülékkel szennyezett szalmával, takarmánnyal, cipőtalpon lehet bevinni az ólba. Az állományon belül a további terjedésben aztán nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék illetve a szálló por és tollpihék belégzése is.
 • A vírus közvetítői a vadmadarak.

Csak megelőzni lehet!

A madárinfluenzát vírus okozza, az állatok körében gyógyíthatatlan, csak megelőzni lehet. Terjedésének sebességére jellemző, hogy az első beteg szárnyasok megjelenésétől számított másfél-két hét alatt a teljes állomány elpusztul.

Világszerte bizonyított hatékonyság. Széleskörűen felhasználható fertőtlenítőszer: az állattenyészésben és az élelmiszeriparban falak, padozatok, továbbá mindenféle felület, gépek, berendezések, lábfürdők, szállító eszközök és járművek fertőtlenítésére.

VIROCID az állattartás fertőtlenítőszere

Bizonyítottan hatékony a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis ellen

Jellemzői:

 • széles körűen alkalmazható,
 • magas koncentrátumú,
 • többkomponensű,
 • habosítható,
 • ködösíthető,
 • hatékony vírusok, baktériumok és gombák ellen.
 VIROCID fertőtlenítőszer
JELLEMZŐISzéles körűen alkalmazható az állattenyészésben és az élelmiszeriparban.
AJÁNLOTT
felhasználás
Falak, padozatok, továbbá mindenféle felület, gépek, berendezések, lábfürdők, szállító eszközök és járművek fertőtlenítésére.
 Magas koncentrátumú, többkomponensű, habosítható, ködösíthető, hatékony vírusok, baktériumok és gombák ellen.
  Környezet- és felhasználóbarát fertőtlenítőszer egésszégügyi határértéke: 15 perc kitettségi idő alatt 0,05 ppm. 0,5%-os Virocid oldat permetezve: 0,0019 ppm 0,5%-os Virocid oldat habosítva: 0.0016 ppm    
HATÉKONYSÁGI
tesztek 
VIROCID teszteredmények 
VIROCID katalógus 
KISZERELÉS1 liter, 5 liter, 10 liter